На Вінниччині школярі з батьками після святкування випускного потрапили до лікарні з отруєнням

До низки лікарень Вінниці протягом 3—5 липня з харчовим отруєнням госпіталізували 17 людей. Усі вони перед цим їли в одному й тому ж ресторані за містом.

Про госпіталізацію повідомили рятувальники.

У всіх людей попередньо діагностували гострий ентероколіт.

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області зі свого боку повідомило, що йдеться про заклад «На Майдані» на південні об’їзній Вінниці.

Серед постраждалих від спалаху гострої кишкової інфекції — чотири дитини віком до 17 років. Стан потерпілих — середнього ступеня важкості.

Епідеміологічне розслідування показало, що 2 липня в закладі харчування святкували випускний 15 людей (8 дітей та 7 дорослих). Це жителі сіл Хижинці, Сокиринці та Парпурівці Вінницького району. Також в окремих альтанках відпочивали ще дві компанії по 6 і 8 людей. Крім цього, 3 липня 2021 року в закладі обідала сім’я з трьох людей.

Перші потерпілі були госпіталізовані до медзакладу 3 липня. Усіх їх об’єднує те, що вони напередодні перебували у вказаному закладі громадського харчування та вживали одні й ті ж страви.

Заклад проінспектувала Держпродспоживслужба. Там виявили грубі порушення вимог законодавства про безпечність харчових продуктів. Залишки їжі та проби питної води експерти відібрали для аналізу.

На власника ресторану склали адмінпротокол. Заклад мають закрити на 10 днів.

Як виявити отруєння?

У МОЗ зазначають, що симптоми харчового отруєння можуть з'явитися раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, пронос і спазматичний біль у животі, здуття живота, нудота і блювання, холодний липкий піт, низький тиск. За перших симптомів отруєння необхідно звернутися до лікаря.

Фахівці Держпродспоживслужби радять дуже обережно ставитися до вибору продуктів, користуючись послугами об’єктів громадського харчування, особливо в літній період. На цей час рекомендують відмовитися від продуктів, що швидко псуються, зберігання яких потребує холоду, а також різноманітних салатів, до складу яких входять майонез і яйця.