Сімейна ферма: як заробляти на молоці — Бізнес-план
Чим коров’яча ферма відрізняється від козиної? Що таке сімейні ферми та як отримати фінансову підтримку на відкриття — відповіді шукаємо в Бізнес—плані.
Богдан Шаповал, голова Ради з питань експорту продовольства
Україна щороку в середньому виробляє 7 мільйонів тонн молока. З них промислового — 2 мільйони тонн. Питання в тому, що більшість молока виробляється селянами, якість його дуже важко проконтролювати. Дуже рідко це молоко може бути класу екстра, яке можна переробляти в інші молочні продукти або продавати за кордон.
Іван Паньків, директор Львівської аграрної дорадчої служби
В Україні слід підтримувати виробників молока як бізнес. Якщо родина тримає одну, 2, 5 або навіть 10 корів, і молочні продукти переважно споживає сама — це не бізнес. А якщо людина хоче продавати на рік 5-7 тонн молока, заробляти на літрі молока 1-2 гривні, то тоді це вже може перерости в бізнес. Ось наш проект повинен допомогти людям, які намагаються заробити і працювати як бізнесмени.
Ми шукаємо тих, хто хоче тут жити і заробляти. Не працювати на когось, а зробити власний бізнес ефективним. З 1 корови можна отримати 20 літрів, з 10 корів — 200 літрів. Це 200 гривень чистого прибутку. На місяць 6000 гривень. Комусь може здається, що цього замало, але ж часто стільки отримує кваліфікований фахівець у селі.
Козина ферма Фото: Громадське
Михайло Корилкевич, голова компанії «Укрмілкінвест»
Проблема в тому, що тримають корів переважно старші люди, молодше покоління не хоче займатися коровами. І поступово молоко із сіл зникає, як і самі села.
Ми забезпечуємо родину всім необхідним для того, щоб вона могла працювати. Якщо немає корів, ми даємо тварин у лізинг, даємо або докуповуємо обладнання, немає кормів — купуємо корми. Основна умова — здавати молоко в кооператив. Частина коштів надається безповоротно, частина — як пільговий кредит. Отже, головне, щоб було бажання. Термін окупності 4 роки, загальна вартість залежить від того, що має фермер. Переважно це 200-300 тисяч гривень.
Але мало хто погоджується, і на це є декілька причин. По-перше, дорогі кредити. По-друге, люди бояться, що нічого не вийде. Вони не знають технології, думають, що все складно. І по-третє, не можуть порозумітися в сім’ї і наважитися почати власну справу. З іншого боку, такі ферми часто навпаки зближують родини.
Любов Пастушок, власниця сімейної коров’ячої ферми
2 роки тому вони (аграрна дорадча служба — ред.) приїжджали й сказали, що таке можливо. У нас було 5 своїх корівок. Вони спитали, чи не хотіли б ми відкрити власну справу й створити ферму. І ми спробували. Звичайно, вони дали гроші в кредит, але під дуже маленькі відсотки — під 3%. Далі ми почали будівництво. Ферму відкрили 25 липня.
Наш день починається о 5 ранку, я встаю, дочка встає, ще син з невісткою допомагають. Приходимо, прибираємо гній, годуємо, дивимося, як там наші корівки. Потім миємо вим’я і доїмо.
Ви знаєте, коли я починала, були сварки, а в селі казали: спробуй-спробуй, все одно все заберуть. Але вийшло по-моєму. Я не шкодую, не хочу, щоб мої діти їздили по закордонах, шукали хліб, як кажуть. Будемо ще розширятися. Приказка, знаєте, є така: хто не ризикує, той не п’є шампанського.
Коров'яча ферма Фото: Громадське
Олександр Бабин, власник козиної ферми
Я думаю, що така ферма вигідніша, ніж коров’яча — самі кози з одиниці з’їденого корму дають більше молока, хоча й самі — менші. Вони виробляють менше гною, він сухий, за козами потрібно прибирати двічі на рік, а за коровами щодня. Молоко інше, сири виходять набагато смачніші, хоча сири й молоко дорожчі за собівартістю, але й ціни на них вищі.
Близько 7 ранку ми починаємо доїння, для цього кіз потрібно запустити в доїльну установку, за один раз заходить 12 кіз. Процес доїння однієї партії займає близько двох хвилин.
Ми годуємо кіз спеціальними гранулами з сіна, яке ми заготовляємо на власних полях, кози їх охоче поїдають.
Керую фермою я. Ми з дружиною робимо все самі. Але я не маю права захворіти, інакше тут почнуться проблеми: нікому буде переробити молоко на сир. Доведеться його продати або в найгіршому випадку — вилити.
Процес виробництва сиру нескладний, йому можна навчити будь-яку людину в селі, але щоб розуміти глибоко цей процес, мікробіологію, технологи навчаються мінімум 4 роки.
Без сироварні ферма (на 140 кіз — ред.) коштуватиме 250 тисяч доларів, з них 50 тисяч — це вартість кіз.
Козина ферма. Сироварня Фото: Громадське
ДИВІТЬСЯ УСІ ВИПУСКИ ПРОГРАМИ БІЗНЕС-ПЛАН
«Бізнес-план» — спільний проект Громадського й каналу «Настоящее время» про малий і середній бізнес в Україні.
- Поділитися: