У 2020 році інфляція прискорилась до 5%, найбільше подорожчали цукор та яйця

Держстат опублікував дані щодо інфляції в Україні за 2020 рік — серед продуктів харчування найбільше виросли в ціні цукор, яйця та соняшникова олія.

Про це йдеться у звіті Держстату.

Загалом інфляція на споживчому ринку за 2020 рік прискорилась до 5% у порівнянні з 4,1% у 2019 році.

Так, цукор за рік подорожчав на 47,7%, яйця — на 30%, соняшникова олія — на 21,7%, фрукти — на 12,9%. Решта продуктів не перевищили показник у 10%:

  1. хліб і хлібопродукти — 9,7 (хліб — 8,5; макаронні вироби — 6,5);
  2. м’ясо та м’ясопродукти — 0,8;
  3. риба та продукти з риби — 3,8;
  4. молоко — 3,9;
  5. сир і м’який сир (творог) — 4;
  6. масло — 3,1;
  7. безалкогольні напої — 2;
  8. алкогольні напої, тютюнові вироби — 9,2.

А овочі навіть подешевшали — на 12,1%. Крім цього, одяг і взуття за рік подешевшали на 7,2 та 7,5% відповідно.

Серед житлово-комунальних послуг найбільше додав у ціні природний газ— 56,3%. Водопостачання та каналізація подорожчали на 18,5% та 16,5% відповідно.

Інфляція в інших сферах:

  • Охорона здоров’я — 7,7 (фармацевтична продукція, медичні товари та обладнання — 7,9; амбулаторні послуги — 9,2);
  • Зв’язок — 4,1;
  • Відпочинок і культура — 0,1;
  • Освіта — 13,9;
  • Ресторани та готелі — 3,7;
  • Транспорт — 2,7;
  • Різні товари та послуги — 6.