«Укрзалізниця» оголосила про запуск першого у світі автономного потяга-кухні

Обладнання поїзда дозволяє готувати повноцінні страви: супи, каші, салати, мʼясо
Обладнання поїзда дозволяє готувати повноцінні страви: супи, каші, салати, мʼясоFacebook / «Укрзалізниця»

«Укрзалізниця» разом з американським філантропом Говардом Баффетом створила автономний потяг—кухню, щоб годувати українців на прифронтових територіях. Кажуть, що це єдиний такий поїзд у всьому світі.

Про це повідомляється на сайті залізничної компанії.

Food Train здатен працювати автономно 5-7 діб і виготовляти понад 10 тисяч порцій їжі щодня. Для виготовлення такої кількості порцій треба лише 14 кухарів і ще 7 залізничників — для підтримки операційної діяльності потяга.

Загалом поїзд має довжину близько 150 метрів та складається з 6 вагонів:

  • генераторного з потужністю до 400 кВт і власною заправною станцією всередині;
  • вагона-холодильника з морозильною камерою для зберігання продуктів;
  • двох вагонів із холодною та гарячою кухнею відповідно для безпосереднього приготування страв;
  • вагона для персоналу поїзда та кухарів із душем і пральною машиною;
  • багажного вагона, що вміщує 27 тисяч літрів води, має фільтраційну та насосну станції.

Усі вагони пройшли капітальний ремонт і повну модернізацію на підприємствах «Укрзалізниці». Обладнання потяга дозволяє готувати повноцінні страви: супи, каші, салати, мʼясо.

Створення та операційна діяльність поїзда-кухні повністю фінансуються Фондом Говарда Баффета.

Ідея побудови потяга, який дав би змогу гарантовано й автономно годувати українців на територіях із серйозними пошкодженнями логістичних та електромереж, газо- й водопостачання, виникла в Баффета, коли він залізницею подорожував Харківщиною, Донеччиною, Миколаївщиною та Херсонщиною, пояснили в «Укрзалізниці».

Голова правління залізничної компанії Євген Лященко зазначив, що найближчим часом команда проєкту заступить на постійне чергування в найскладніших прифронтових районах України.

У день тестового запуску поїзда в Києві, 22 вересня, кухарі Food Train видали тисячу гарячих обідів за 2 години для волонтерів Save Ukraine, пасажирів евакуаційного рейсу із Сум, а також мешканців прихистків у Ірпені та Бучі.