Вчені завдяки стародавнім фекаліям з’ясували, що 2700 років тому люди пили пиво та їли сири з цвіллю

Вчені завдяки стародавнім фекаліям з’ясували, що 2700 років тому люди пили пиво та їли сири з цвіллю
Вчені завдяки стародавнім фекаліям з’ясували, що 2700 років тому люди пили пиво та їли сири з цвіллюInstagram / Naturhistorisches Museum Wien

Австрійські гірники на соляних шахтах в Альпах 2700 років тому дотримувалися «збалансованої дієти», а аналіз їхніх екскрементів дав найдавніші свідчення дозрівання сиру в Європі.

Дослідження опублікували в журналі Current Biology 13 жовтня.

Воно показує, наскільки давньою є традиція вживання пива та сиру у Європі: навіть звичайні робочі соляної шахти в Австрії 2700 років тому мали їх в раціоні. Вчені зробили таке відкриття, проаналізувавши зразки людських екскрементів із шахти Гальштат.

Провідний автор дослідження Франк Майкснер, мікробіолог дослідницького інституту Eurac Research в Італії, каже: був здивований, дізнавшись, що добувачі солі понад два тисячоліття тому були досить просунуті, щоб «свідомо використовувати ферментацію».

Це відкриття є найбільш раннім свідченням дозрівання сиру та споживання пива в Європі. Хоча науковцям відомо й про давніші свідчення вживання алкоголю, фекалії соляних шахтарів містять перші молекулярні докази вживання пива на Європейському континенті.

«Стає все більш очевидним, що не тільки доісторичні кулінарні методи були складними, але і що складні оброблені харчові продукти, а також техніка ферментації відігравали важливу роль в нашій ранній історії харчування», — зазначає Керстін Коварік з Музею природознавства Відня.

Вчені завдяки стародавнім фекаліям з’ясували, що 2700 років тому люди пили пиво та їли сири з цвіллюInstagram / Naturhistorisches Museum Wien

Дослідили фекалії?..

Місто Гальштат, де розташована шахта, є об'єктом світової спадщини ЮНЕСКО. Там добували сіль понад 3000 років. Тамтешнє населення жило осібно і майже всі працювали на шахті. Робітники проводили в копальні цілі дні, їли там і ходили в туалет. Завдяки стабільній температурі у близько 8°C і високої концентрації солі фекалії гірників зберігалися особливо добре.

Дослідники проаналізували чотири зразки: один належить до бронзового віку, два — до залізного віку і один — до 18 століття. В одному з них, віком близько 2700 років, виявили два типи цвілі: Penicillium roqueforti і Saccharomyces cerevisiae. Обидві сьогодні використовують у приготуванні їжі.

«Схоже, що шахтарі Гальштата навмисно застосували технології ферментації харчових продуктів з використанням мікроорганізмів, які досі застосовуються в харчовій промисловості», — каже Майкснер.

Вчені завдяки стародавнім фекаліям з’ясували, що 2700 років тому люди пили пиво та їли сири з цвіллюInstagram / Naturhistorisches Museum Wien

Збалансована дієта предків

Дослідники також вивчили дієту шахтарів, яка складалася переважно зі злаків, деяких фруктів, бобів і м'яса. Вчені зазначають, що така дієта була досить збалансованою та містила всі необхідні компоненти.

Шахтарі бронзового і залізного віків використовували цільнозернові продукти. А гірники у 18 столітті вживали вже розмолоті зерна, що вказує на те, що вони їли хліб або печиво.