Вважаєте, що риб’ячий жир покращує здоров’я вашого серця? Нове дослідження це не підтверджує

Купа розсіяних капсул зі вмістом омега-3
Купа розсіяних капсул зі вмістом омега-3Depositphotos

Більшість досліджень показують, що добавки з риб’ячим жиром, які продають в аптеках без рецепта, не приносять користі для серцево—судинної системи. Але це не заважає маркетологам рекламувати їх для здоров’я серця.

Про це йдеться в новому дослідженні, яке 23 серпня опубліковали в журналі JAMA Cardiology, цитує Washington Post.

Там указують, що продаж харчових добавок із риб’ячим жиром — це значна індустрія, адже багато людей щодня приймають такі капсули. Люди вважають, що в риб’ячому жирі містяться омега-3 жирні кислоти, які корисні для здоров’я, особливо для серця.

Люди, які регулярно їдять морепродукти, справді мають менше шансів померти від серцевих захворювань. Водночас дослідження не показали, що приймання риб’ячого жиру як добавки дає таку ж користь. Попри це, маркетологи продовжують робити заяви про його користь для здоров’я.

Хіба це не корисно?

Риб’ячий жир містить дві омега-3 жирні кислоти, EPA і DHA, які природним чином містяться в жирній рибі, такій як лосось. Вищі рівні цих омега-3 асоціюються з меншим ризиком серцево-судинних захворювань.

Однак результати таких спостережень базуються на рівнях омега-3 в раціоні, а не у вживанні добавок, кажуть експерти. Два нещодавні великі клінічні випробування показали, що безрецептурні добавки риб’ячого жиру не покращують серцево-судинну систему людини.

Американські науковці проаналізували етикетки понад двох тисяч харчових добавок із риб’ячим жиром, які містили заяву про вплив на здоров’я. Вони виявили, що понад 80% етикеток використовували те, що називається «твердженням про структуру та функцію». Зокрема, етикетки описували добавку як таку, що «сприяє здоров’ю серця» або «підтримує серце, розум і настрій».

Чому це важливо?

Нечіткість формулювань, які використовують маркетологи щодо риб’ячого жиру, може призвести до дезінформації про роль харчової добавки, сказала старша авторка дослідження Енн Марі Навар.

Вона зауважила, що вирішила долучитися до цього дослідження через те, що постійно чула від своїх пацієнтів, що вони приймають рибʼячий жир із користю для здоров’я серця. Каже, що пацієнти були здивовані, почувши, що ця користь недоведена.