Верховний Суд: Кальяни у ресторанах підпадають під заборону, незалежно від їхнього складу

Верховний Суд України визнав приготування кальянів у ресторанах стимулюванням продажу тютюнових виробів, навіть якщо безпосередньо не відбувається реклама продукту.
Про це зазначив Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду.
Рішення ухвалили у справі за позовом київського ресторану Endorphine (ТОВ «Ендорфін») до Держпродспоживслужби. Той просив визнати протиправною та скасувати постанову про 120 тисяч гривень штрафу через приготування кальяну в ресторані.
Позивач пояснював, що не стимулював продаж тютюнових виробів і не продавав тютюн, а лише надавав послуги з використання кальяну.
Окрім того, у позові стверджувалося, що продаж тютюну для кальяну та надання обладнання для куріння не можна розглядати як окремі послуги чи спосіб стимулювання продажу тютюну, бо інакше це фактично означало б заборону кальянів навіть у спеціально відведених для цього місцях.
До того ж в акті перевірки Держпродспоживслужби немає вказівок, що саме вважається стимулюванням продажу тютюнових виробів.
Суди першої та апеляційної інстанцій задовольнили позов. Вони, зокрема, виходили з того, що в Україні не встановлено повної заборони надавати послуги з приготування кальянів. Проте касаційний суд вирішив відмовити в задоволенні позову.
Суд вважає, що чинна ст. 13 закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їхнього шкідливого впливу на здоров’я населення» передбачає заборону не лише процесу куріння, але й усі форми споживання в закладах ресторанного господарства тютюнових виробів та їхніх замінників. А тютюн для кальяну підпадає під дію заборони, як і звичайний.
Суд також вважає, що послуги з приготування кальянів потрібно вважати стимулюванням продажу тютюнових виробів відповідно до ст. 16 закону, навіть якщо безпосередньо не відбувається рекламування продукту.
- Поділитися: