Що їсти на сніданок, щоб мати привабливіший вигляд? Нове дослідження дало відповідь
Якщо ви хочете виглядати якнайкраще, можливо, варто замінити ультраоброблену випічку та фруктовий сік під час сніданку на цільнозернові тости та чай без цукру. Таких висновків дійшли науковці, які вивчали вплив сніданку на привабливість людини.
Про це пише Guardian.
Дослідники з Університету Монпельє у Франції виявили, що люди, які на сніданок їли багату Ті вуглеводи, які пройшли процес обробки та очищення, що практично позбавило їх корисних речовин. Вони містять дуже мало клітковини та вітамінів, швидко засвоюються і мають високий глікемічний індекс, тобто сприяють різким стрибкам цукру в кровірафінованими вуглеводами їжу, оцінювалися суспільством як менш привабливі, ніж ті, хто починав день із здоровіших нерафінованих вуглеводів.
На думку науковців, незначна зміна привабливості обличчя може бути викликана змінами рівня цукру в крові та інсуліну, які можуть вплинути на зовнішній вигляд шкіри та мати довгостроковий вплив на статеві гормони.
«Це дивно, але наш вибір раціону може швидко вплинути на нашу зовнішність. Ці фізіологічні зміни можуть дещо змінити риси обличчя, впливаючи на те, як інші сприймають привабливість», — сказала авторка дослідження, біологиня Клер Бертікат.
Зазначимо, що на практиці під рафінованими вуглеводами розуміють цукор, сироп фруктози, крохмаль, білий рис і пшеничне борошно вищого ґатунку (тобто з максимальним ступенем очищення від клітковини), а також будь-які продукти, які складаються з представлених у списку інгредієнтів.
Як проходило дослідження?
Дослідники набрали 52 чоловіків і 52 жінок віком від 20 до 30 років і випадковим чином призначили їм 500-калорійний сніданок, багатий рафінованими або нерафінованими вуглеводами.
Перші мали вишуканий вуглеводний сніданок, який включав французький багет із борошна дрібного помелу, джем, яблучний або апельсиновий сік, а також чай або каву з цукром.
Другі снідали їжею з нерафінованих вуглеводів, зокрема цільнозерновим хлібом грубого помелу з маслом і сиром, апельсином або яблуком, а також чаєм або кавою без цукру.
Вчені вимірювали рівень цукру в крові добровольців до і після вживання їжі, а потім робили знімки голови учасників в умовах контрольованого освітлення. Потім фотографії передавали групам людей, які за фото мали оцінити вік та привабливість піддослідних.
Дослідники стверджують, що вживання рафінованих вуглеводів на сніданок зменшило привабливість обличчя чоловіків і жінок, хоча довгострокові наслідки вживання такої їжі були складнішими. Ефект також дещо залежить від статі та типу їжі.
Чому так відбувається?
Рафіновані вуглеводи можуть спричиняти стрибки цукру в крові, яким організм протидіє, виробляючи інсулін. Реакція на це може призвести до надто низького рівня цукру, що називається гіпоглікемією, і вплинути на кровотік і зовнішній вигляд шкіри.
Професор психології з Університету Сент-Ендрюс Девід Перретт відзначив, що немає нічого дивного в тому, що раціон впливає на привабливість. За його словами, фрукти та овочі покращують привабливість шляхом збільшення рослинних пігментів у шкірі, які називаються каротиноїдами, тоді як раціон з високим вмістом цукру може старити шкіру.
Тому науковці радять обмежити споживання рафінованих вуглеводів людям, які хочуть мати якнайкращий вигляд.