Спека без кондиціонера. Як пережити аномальну температуру без шкоди здоров’ю та енергетиці
Аномальна спека в Україні сягнула небезпечного рівня — нині температура є однією з найвищих у Європі, на рівні країн Середземномор’я. Ситуацію погіршує ще й енергетична криза, спричинена обстрілами росією критичної інфраструктури.
Якщо раніше для багатьох було достатньо увімкнути кондиціонер або вентилятор, без світла цього зробити не вийде. Та й наші енергетики просять відмовитися від охолоджувачів, адже вони споживають чимало електрики, а отже відключень через їхнє масове використання лише побільшає.
Звідки до нас прийшла спека та як її пережити без наслідків для здоровʼя — у матеріалі hromadske.
Чому так спекотно?
На початку липня температура повітря в Україні сягає рівня Італії та Греції — тобто 30–34 градусів за Цельсієм. А у південних, центральних і східних областях температура дійде аж до 37 градусів, попереджають в Українському гідрометцентрі.
Спеку в Україну принесло повітря із Саудівської Аравії, де від погодного катаклізму вже померли сотні людей. Повітря поширюється з південного сходу й накриває майже всю країну, трішки не дотягуючись до наших західних кордонів. Так, саме «наша спека» не поширюється вглиб континенту — у західну та північну Європу. Тому в західних областях температури дещо нижчі — до 30°.
Температури, вищі за норму, нині фіксують щодня. Що довше утримується хвиля спеки, то менше охолоджуються поверхні забудов, бетон та асфальт протягом ночі.
Тому, як вказують у гідрометцентрі, з кожним днем комфортність сприйняття температур погіршується — особливо в умовах міста. А в регіонах, де прогнозуватимуть короткочасні дощі, спека поєднуватиметься з вологою, створюючи ще й ефект парника та задухи.
Це небезпечно?
Ще й як. Спека може стати причиною низки хвороб і станів, особливо якщо тіло людини не здатне охолодитися за високих температур. Йдеться, зокрема, про сонячний удар, перегрів тіла, теплові судоми, сонячний опік.
Згідно з даними Всесвітньої метеорологічної організації, з 2000 до 2019 року у світі реєстрували 490 тисяч смертей через хвороби та стани, викликані спекою.
У Міністерстві охорони здоров’я виділяють два фактори, що ускладнюють здатність тіла охолодитися. Перший — висока вологість повітря. У такому разі піт не випаровується швидко, а це заважає тілу виділяти назовні тепло, коли це потрібно.
Другий фактор стосується особистого стану людини — вік, ожиріння, лихоманка, зневоднення, хвороби серця, психічні захворювання, сонячні опіки, вживання наркотиків та алкоголю — усе це може впливати на сприйняття організмом високих температур.
Найвищий ризик мають люди віком від 65 років, а також діти молодше 2 років і люди з хронічними чи психічними захворюваннями.
Нині в усіх регіонах світу в геометричній прогресії зростає кількість людей, що страждають від екстремальної спеки через зміну клімату, — вказують у Всесвітня організація охорони здоровʼя.ВООЗ. Так, у період між 2000–2004 та 2017–2021 роками смертність від спеки серед людей старше 65 років зросла приблизно на 85%.
То як урятуватися?
Для того щоб безпечно пережити літню спеку, насамперед варто подбати про базові потреби. У МОЗ рекомендують передусім уникати перебування на вулиці у найспекотніші години. Зараз уже після 6:00 стає спекотно. Некомфортні умови тривають приблизно до 21:00. А от найнебезпечніший період — приблизно з 11:00 до 16:00.
Якщо уникнути виходу на вулицю неможливо, ховайтеся від прямих сонячних променів. Якщо ж ви виходите із затінку, принаймні нанесіть сонцезахисний крем на відкриті ділянки шкіри — і робіть це регулярно. Шукайте засоби захисту від сонця з поміткою «широкий спектр» або «захист UVA/UVB» з Sun Protection Factor, з англійської «чинник захисту від сонця» — показник ефективності крему, що зазвичай вимірюється в пунктах від 15 до 50.SPF 30 і більше. Застосовуйте їх, відповідно до інструкції. Наносіть сонцезахисний крем за 30 хвилин до виходу на вулицю.
У МОЗ наполегливо не радять засмагати. Це може значно уповільнити здатність шкіри вивільняти надлишки тепла, впливаючи на здатність організму до охолодження. А ще засмага зневоднює організм.
Віддавайте перевагу вільному, легкому й світлому одягу. Використовуйте сонцезахисні окуляри із захистом від Ультрафіолетове випромінювання типу A, що загрожує передчасним старінням.UVA і Ультрафіолетове випромінювання типу B, що загрожує сонячними опіками.UVB-променів. Також надівайте капелюх — краще із широкими полями, щоб затінити обличчя, вуха та шию.
Не залишайте дітей і тварин у припаркованому на сонці авто. Це небезпечно, оскільки машина швидко нагрівається.
У МОЗ також рекомендують за можливості обмежити фізичну активність чи бодай перенести її на більш прохолодну частину дня. Під час спортивних активностей робіть більше перерв, ніж зазвичай, аби не створювати додаткового стресу для організму. У разі прискореного серцебиття та браку повітря варто припинити будь-які заняття.
Як охолодитися у спеку?
Приміщення з увімкненим кондиціонером — хороше рішення, та не в наш час, адже цей пристрій споживає багато електрики. «Укренерго» закликає максимально зменшити використання електронних охолоджувачів, а уряд навіть заборонив посадовцям користуватися кондиціонерами.
Знизити температуру тіла під час спеки допоможуть прохолодний душ або ванна. У Мінохорони здоров’я зазначають, що таке купання має бути комфортним, тому температуру води слід знижувати поступово, а не відразу максимально викручувати кран у бік синьої позначки. Також допомогти тілу трохи охолонути можна, якщо вмитися прохолодною водою чи занурити в неї руки й ноги.
А ще під час спеки потрібно багато пити — більше, ніж зазвичай, бо в жаркі дні організм більше втрачає рідини. Найкращим рішенням буде пити воду, адже напої, що містять кофеїн, алкоголь чи багато цукру, призводять до більших втрат рідини. У МОЗ застерігають: надто холодна вода чи смузі можуть викликати судоми шлунка.
Яким має бути раціон?
Обирайте рослинну їжу з найбільшим вмістом води: ягоди, кавуни, огірки, томати, селеру та болгарський перець, темно-зелені листові овочі (шпинат, листя салату, капусту кале тощо). Такі продукти не вимагають кулінарної обробки, тож не потребуватимуть додаткової теплової енергії, яка поширюється приміщенням під час приготування їжі.
Зауважте, що рослинна їжа завдяки високому вмісту харчових волокон і фруктоолігосахаридів може зумовити дискомфорт — наприклад, здуття живота внаслідок надмірного утворення кишкового газу в людей, які не дотримуються вегетаріанської моделі харчування. Тому збільшувати споживання фруктів, овочів і ягід краще поступово. Вживати їх варто невеликими порціями.
У МОЗ радять уникати страв із високим вмістом солі та жирів, а також борошняних виробів і солодощів. Перетравлення такої їжі супроводжується додатковим утворенням тепла. А ще краще не вживати гарячі страви — вони створюють додаткове теплове навантаження для тіла.
Є сенс збільшити кількість прийомів їжі меншими порціями. Так, замість стандартного обіду з двох страв краще споживати страви окремо з перервою. Наприклад, спершу легкий суп із салатом, а в інший прийом їжі — нежирне мʼясо з гарніром.
Коли слід звертатися до лікаря?
Підставою для невідкладного звернення по екстрену медичну допомогу є нездужання, яке супроводжується, зокрема, запамороченням, значним зростанням чи зниженням кров’яного тиску, вираженим серцебиттям, порушенням зору, мовлення, чутливості та рухів у кінцівках.
Якщо ви відчуваєте, що погано переносите спеку й маєте негативні зміни у вашому стані, порадьтеся зі своїм сімейним лікарем, що вам краще зробити задля поліпшення самопочуття у дні з високою температурою повітря.
У відомстві також радять тримати регулярний звʼязок із рідними, які можуть бути під ризиком погіршення здоров’я внаслідок спеки. Слід регулярно цікавитися, як вони почуваються, чи пʼють достатньо води та чи не потрібна їм допомога.