Через зміни клімату в Тихому океані підвищився рівень кислотності: це роз'їдає панцирі крабів
Американські вчені встановили, що через значне підвищення рівня кислотності у Тихому океані, спричинене змінами клімату, страждають краби виду dungeness: у них пошкоджуються органи чуття, а оболонки стають менш міцними.
Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в науковому журналі Science of the Total Environment.
Там зазначають, що такі зміни в Тихому океані не є несподіванкою для вчених. Водночас те, що вони так швидко повпливають на крабів, ніхто не передбачував.
«Якщо краби вже страждають, нам дійсно треба переконатися, що ми приділяємо достатньо уваги різним рівням харчового ланцюжка, поки не стало занадто пізно», — сказала авторка дослідження Ніна Беднарсек.
Науковці стверджують, що океан так швидко окислюється через поглинання ним все більшої кількості вуглекислого газу. Це знижує рівень pH у воді, що змінює прибережну зону.
Для ракоподібних і коралів, які будують свої раковини і скелети з іонів карбонату, яких менше в більш кислих водах, стає все важче створювати міцні раковини. Страждають від цього як краби і корали, так і молюски та навіть планктон.
Вчені наразі з’ясували, що через підвищену кислотність молодим крабам все важче стримувати хижаків та пересуватися у воді. Водночас, чи впливають зміни на вже дорослих крабів, вченим ще потрібно з’ясувати.
- Поділитися: