🎧 Цукор, алкоголь, БАДи та овочі по типу «веселка»: як влаштоване правильне харчування онкопацієнтів
Черговий випуск подкасту Яни Сєдової «Я і воно: як пережити онко» — про корисне харчування в діагнозі і про те, що робити з побічними явищами, які з’являються через лікування. Це перша розмова на тему того, що варто і чого не варто вживати в їжу; вона допоможе зорієнтуватись і відповісти на найпоширеніші питання, які виникають після того, як людина чує діагноз.
Які БАДи можна вживати в період активного лікування? Чи можуть антиоксиданти знизити ефект від лікування? Найпоширеніші поради від оточуючих — відмовитися від цукру, м'яса та алкоголю — наскільки вони впливають на перебіг хвороби і чи підвищують ризик рецидиву? Відповіді дає онколог, реабілітолог, кандидатка медичних наук, завідувачка відділення реабілітації московського Центру діагностики та реабілітації «Відновлення» Олександра Степанова.
Вона також розповідає, які добавки рекомендує своїм пацієнтам, як розрахувати денну норму споживання води, виходячи з ваги і зросту, і описує здорову тарілку, яка підійде і здоровим, і пацієнтам.
Види раку, які найперше пов'язані з тим, що ми вживаємо в їжу — це рак шлунка і колоректальний рак; надмірне споживання червоного і переробленого м'яса, а також харчування, бідне на клітковину, часом призводить до цих онкологічних захворювань.
Види раку, при яких обов'язково відмовитися від алкоголю — рак шлунка, підшлункової залози, стравоходу, печінки.
Звідки з'явилося твердження, що цукор годує рак? Справа в тому, що цукор — це швидка енергія для організму. А оскільки кожна клітина вимагає енергії, то побутує міф про те, що ми, споживаючи цукор, перш за все годуємо рак. Однак діляться й інші клітини, які все-таки треба годувати. Тут скоріше варто уникати ожиріння, поєднувати споживання солодкого з фізичними навантаженнями.
Онкопацієнтам необхідні вітаміни, тому варто їсти багато фруктів і овочів.
Жінкам слід включати в раціон усі види капусти, редиску, гірчицю; ці продукти покращують прогноз у пацієнток з пухлинами жіночої репродуктивної системи. Також Степанова рекомендує жінкам з РМЗ вживати соєві продукти не рідше одного разу на тиждень.
Єдиний БАД, який вона призначає, — із селеном, який добре показав себе при вживанні пацієнтами у важких станах.
Кальцієві добавки, що містять вітамін D, також показані. Однак перш ніж розрахувати дозу, жінкам з РМЗ, які отримують гормонотерапію, і чоловікам з раком передміхурової залози, які також отримують гормонотерапію, слід зробити денситометрію (неінвазивний метод визначення мінеральної щільності кісткової тканини; застосовується для вимірювання вмісту кальцію в кістках). А також здати кров на вітамін D (25-ОН, ця форма вважається основним маркером насиченості організму вітаміном D), і кальцій вільний іонізуючий, після чого ендокринолог зможе підібрати індивідуальну дозу для прийому кальцієвих добавок.
Степанова радить пацієнтам з ризиком розвитку остеопорозу приймати кальцій 1200 мг на добу і вітамін D — 800 мг на добу і збільшити вживання кальцію з їжею.
Разом з тим краще виключити прийом грейпфрутів і звіробою, а також спіруліни під час активного лікування.
Великі дози антиоксидантів (зелений чай, свіжі соки, вода з вітамінами або антиоксидантами) навряд чи знизять ефективність лікування, тому пийте їх на здоров'я.
Їжте більше фруктів, це дасть організму багато клітковини. При цьому досить однієї склянки соку на день.
А ось запаси торішніх овочів і фруктів, які ми доїдаємо навесні, можуть стати причиною інфекційного захворювання єрсиніозу. Його переносник — миші. Тому краще надавати перевагу свіжим овочам, але по змозі вимірювати в них вміст нітратів портативним нітратоміром.
Якою є тарілка здорового харчування? Половину тарілки мають займати овочі, і чим різноманітніші їхні кольори, тим краще (цей підхід іще називають «веселка»). Чверть тарілки — білки (зокрема й червоне м'ясо), чверть — вуглеводи.

Кількість води слід розрахувати відповідно до своєї ваги і зросту. Відповідні таблиці легко знайти в інтернеті; також є для цього спеціальні додатки. Корисно випивати склянку теплої води натщесерце, це запускає роботу кишківника.
В умовах карантину пацієнти у фазі активного лікування не повинні зменшувати свою порцію, а ось тим, хто в ремісії, варто додати фізичні навантаження і урізати те, чим вони звикли наповнювати свої тарілки.
Складаючи меню, слід перш за все керуватися принципом «можна все, але помірно», і харчуватися 5-6 разів на день невеликими порціями.
Слухайте цей випуск подкасту «Я і воно: як пережити онко» на платформах Castbox, Soundcloud, Apple Podcasts, Google Podcasts.
Підписуйтесь на канал «Я і воно: як пережити онко» на Castbox, Apple Podcasts, Google Podcasts.
- Поділитися: