Франція хоче викорчувати тисячі гектарів виноградників, бо замість вина люди почали обирати пиво

Робітники збирають білий виноград сорту Совіньйон у французькому регіоні Пессак-Леоньян, на південь від Бордо, 23 серпня 2022 року
Робітники збирають білий виноград сорту Совіньйон у французькому регіоні Пессак-Леоньян, на південь від Бордо, 23 серпня 2022 рокуAP Photo / Francois Mori

У престижному французькому регіоні Бордо виноробам платитимуть за викопування виноградних лоз. Влада має намір викорчувати тисячі гектарів виноградників, оскільки споживання червоного вина у Франції суттєво скоротилося на користь пива та інших напоїв.

Про це пише Politico.

Уряд Франції планує витратити мільйони євро на допомогу виноробам у викорчовуванні виноградних лоз. Таку програму оголосили на початку цього року, аби скоротити виробництво й дозволити виноробам перепрофілювати землю для інших видів діяльності. Реалізувати цю програму мають цієї осені, а компенсацію винороби отримають наприкінці року.

Державні кошти використають для перетворення непроданого вина на промисловий спирт для парфумерії чи засобів для дезінфекції рук. Паралельно частину виноградників викорчують, щоб зменшити загальне виробництво.

Французька влада пропонує приблизно 6000 євро компенсації за кожен викорчуваний гектар. Для участі в цій програмі вже подали заявки майже 1000 виноробів з департаменту Жиронда на південному заході Франції, де вирощують культове вино «Бордо».

Третина з них хоче знищити всі свої виноградники та взагалі відмовитися від виноробства, а решта прагне виробляти менше та зосередитися на вині високої якості.

Чому таке відбувається?

Зміна споживчих звичок і глобальне потепління вдарили по одній із перлин французької сільськогосподарської промисловості, відзначає Politico.

Раніше Бордо мав «флагманський статус» у свідомості громадськості, славлячись виноробством. Проте зниження споживання червоного вина, падіння попиту з боку Китаю та труднощі виробництва в дедалі теплішому середовищі разюче змінює виробництво вина у Франції.

Споживання червоного вина значно впало за останні десятиліття, оскільки французи почали віддавати перевагу більш освіжаючим напоям, таким як пиво. Хоч високоякісні пляшки вина «Бордо» все ще легко знаходять покупців, попит на дешевші червоні вина падає.

Ціни знизилися до такого рівня, що для багатьох виноробів кращим вибором є знищення своїх виноградників і отримання компенсації від держави, ніж продовження виробництва вина.