Харчування у школах: шеф-кухар Клопотенко анонсував навчання кухарів в обласних центрах
Український шеф—кухар Євген Клопотенко, який разом з Міністерством охорони здоров'я та Міносвіти розробив оновлене меню для школярів, анонсував навчання для кухарів в обласних центрах. Деякі батьки скаржилися, що запропоновані Клопотенком страви у шкільних їдальнях мають інший вигляд.
Про це Євген Клопотенко написав у Facebook.
Оновлене рекомендоване меню у школах влада представила ще минулого року. Вже з 1 вересня 2021 року учням пропонували у їдальнях як традиційні українські, так і популярні страви різних кухонь світу.
Однак реформа шкільного харчування, яку запровадили представники МОН, МОЗ, Мінекономіки, Держпродспоживслужби та команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка, сподобалася не всім. Під дописами кухаря у соцмережах збираються тисяч коментарів про оновлене меню: як слова підтримки, так і критики.
Люди, які критикують оновлення, кажуть про нестачу обладнання у шкільних кухнях, недостатній рівень навичок у кухарів, скаржаться на постачання продуктів або запропоновані рецепти.
У відповідь на хвилю критики Євген Клопотенко анонсував, що у лютому-березні його команда разом з Україно-швейцарським проєктом «Діємо Для Здоров'я» запустять в обласних центрах офлайн-тренінги для кухарів.
Окрім того, він зазначив, що людей, які на місцях складають меню, навчатимуть правильно читати норми, а команда кухаря розповідатиме про основи здорового харчування.
Що там у новому меню?
Воно складається зі 160 страв, які використовуватимуть залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Це меню містить як традиційні українські страви, так і популярні страви різних кухонь світу.
Уперше до шкільного меню внесли безглютенові позиції, також збільшили кількість фруктів і м’яса в раціоні. Меню розробляли в межах норм, які рекомендовані фахівцями МОЗ та відповідають політиці World Health Organization Ukraine.
Наприклад, у меню на осінній період школярам пропонуватимуть сирну запіканку з бананом та ягідним кюлі, чахохбілі з куркою, кускус, шпундру та рибні нагетси. Технологічні картки страв детальніше представлені тут.
Ідеологами зміни шкільного меню стали перша леді Олена Зеленська разом із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком. Реформа системи шкільного харчування у 2020 році почалася з оновлення нормативної бази.
- Поділитися: