Майже в кожному четвертому шкільному меню не все гаразд із нормами здорового харчування — Держпродспоживслужба
З початку 2021 року серед 3,5 тисячі щоденних шкільних меню у 800 випадках (23%) фахівці виявили порушення норм здорового харчування. Тобто, щось не так у кожному четвертому меню.
Про це повідомила голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Владислава Магалецька.
Вона наголошує, що показники перевірки у 2020 році показали, що в кожному другому закладі середньої освіти були порушення, пов’язані з поганим обладнанням, водопостачанням, неякісною питною водою та іншими проблемами.
Коли школярів годуватимуть краще?
У Держпродспоживслужбі вказують, що 2021-й — це рік реформи шкільного харчування. З 1 січня діє новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти.
Зокрема, цей документ відрізняється від санітарних правил 2001 року новими підходами до організації харчування. Нові вимоги базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я. У служб обіцяють, що відчути зміни школярі зможуть вже з 1 вересня цього року.
Чого чекати в новому меню?
Новий Санітарний регламент встановив вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Наприклад, будуть обмеження за вмістом солі, цукру та жиру.
Також фахівці встановили групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів. Це, зокрема, злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти. Також у документі врегулювали питання організації харчування дітей з інвалідністю.
- Поділитися: