Науковці визначили, які зміни в раціоні молодих людей можуть збільшити тривалість життя на 10-13 років

Дослідження Бергенського університету в Норвегії показало, що дієта з бобовими, цільними зернами, горіхами та середземноморськими продуктами може збільшити життя жінок і чоловіків від 20 років на 10 і 13 років відповідно.

Дослідження опублікували в журналі Plos Medicine.

Науковці проаналізували дослідження Global Burden of Disease 2019 року. Вони використовували дані про смертність із понад 7 тисяч джерел та проаналізували, яка їжа впливає на тривалість життя.

Дослідники запропонували змінити харчові звички — зменшити споживання червоного та обробленого м’яса, солодких напоїв та рафінованих злаків. Натомість для оптимізованої дієти треба додати цільне зерно, бобові, рибу, фрукти, овочі та горіхи.

Найбільш корисними виявились бобові, цільні зерна та горіхи — у них низький вміст жирів і багато клітковини, білків і вітамінів, а також вони знижують рівень холестерину.

Фахівці рекомендують якнайшвидше вносити зміни в дієту, щоб користь була більшою. Жінкам та чоловікам від 20 років нова дієта може продовжити життя на 10 і 13 років відповідно, хоча зміна раціону в літньому віці також допоможе.

Якщо жінка обере цю дієту в 60 років, вона може збільшити тривалість життя щонайбільше на 8 років, а чоловік — майже на 9. Проте навіть після 80 років покращення дієти може продовжити життя приблизно на 3,5 року.

Також дослідники рекомендують використовувати онлайн-калькулятор, щоб відстежувати якість та користь свого харчування.

Авторка: Юлія Костюкова