ENRU

Очільниця МОЗ порадила, як вберегтися від отруєння грибами

Очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун надала рекомендації, як захиститися від вживання отруйних грибів та що робити у разі отруєння.

Про це вона написала у Facebook.

У МОЗ рекомендують не купувати гриби на стихійних ринках та їсти лише ті, які вирощуються штучно та продаються в торговельній мережі.

«Якщо все ж таки пішли по гриби — уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими», — радить Супрун.

Крім того, не рекомендується збирати гриби поблизу трас, підприємств або забруднених територій, адже гриби вбирають у себе отруйні речовини, в тому числі, — важкі метали.

Удома не можна куштувати сирі гриби, готувати їх необхідно протягом першої доби після збирання. Варити їх треба не менше трьох разів — щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

Супрун наголошує, що зберігати страви з грибів необхідно в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу.

Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення. За таких симптомів необхідно звернутися до лікаря.

Раніше Супрун порадила, як безпечно їсти солодощі.

Раніше Супрун розповіла про найпоширеніші міфи щодо високого артеріального тиску. Також вона розповіла, що морозиво можна їсти при хворому горлі.

Очільниця МОЗ пояснила, чому не можна використовувати сметану після сонячних опіків.

Супрун розповіла про негативні ефекти від надмірного користування ґаджетами та як зменшити цей час. Крім того, очільниця МОЗ повідомила, що одягати бахіли у лікарнях та інших медичних закладах не обов'язково.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навіщо Супрун скасовує бахіли і флюорографію і що про це думають лікарі