ENRU

Порушення санітарних норм виявили у кожному п’ятому закладі оздоровлення та відпочинку дітей — Держпродспоживслужба

З початку оздоровчої кампанії співробітники Держпродспоживслужби взяли участь у 10,5 тисячах обстежень дотримання вимог санітарного законодавства у закладах оздоровлення та відпочинку дітей. Порушення санітарних норм встановили у кожному п’ятому закладі, загалом у 2283 (22%), що більше, ніж у 2017 році — 17,6%.

Про це повідомила начальниця Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Алла Григоренко.

За її словами, порушення, встановлені під час обстежень закладів стосувалися невідповідності питної води вимогам санітарних правил, відсутності погодженого зразковий меню та постачальників харчових продуктів, не проведення дезінфекційних заходів, незавершення ремонтних робіт, неналежного стану або кількості холодильного та технологічного обладнання харчоблоків, несвоєчасного проходження профілактичних медоглядів працівників та допуск до роботи тез проходження медоглядів.

Також фахівці зафіксували недостатній контроль за організацією харчування дітей, зокрема:

  • недотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на харчоблоках,
  • порушення поточності виробничих процесів,
  • порушення технології приготування готових страв,
  • використання заборонених у закладах оздоровлення харчових продуктів,
  • порушення організації питного режиму,
  • недотримання двотижневого перспективного меню,
  • порушення правил зберігання харчових продуктів та добових проб,
  • відсутність документів, що засвідчують якість і безпеку харчових продуктів,
  • використання пластмасового посуду багаторазового використання,
  • недостатня кількість посуду, мийних та дезінфекційних засобів та інше.

Упродовж червня у зв’язку з виявленням порушень не відкрилося 25 закладів оздоровлення/відпочинку. Водночас без погодження із Держпродспоживслужбою відкрилися 42 заклади оздоровлення/відпочинку.

Посадові особи Держпродспоживслужби надали 820 приписів та 21 розпорядження керівникам закладів для приведення закладів до відповідних вимог, наклали 6 штрафів, відсторонили від роботи 14 працівників, що не пройшли періодичний профілактичний медичний огляд. Про порушення вимог санітарного законодавства повідомили правоохоронні органи.

Загалом, за словами Григоренко, з початку оздоровчої компанії було відкрито майже 9,2 тисячі закладів оздоровлення та відпочинку, серед яких 409 закладів оздоровлення та майже 8,8 тисячі відпочинку.

У період з 15 по 19 липня з табору  «Орлятко» на Миколаївщині з ознаками гострої кишкової інфекції госпіталізували 94 людини. У більшості з них діагностували дизентерію Зонне. Станом на 25 липня усіх постраждалих виписали з лікарень.

Діти в таборі «Орлятко» отруїлися через співробітницю, яка була носієм дизентерії.

Епідрозслідування встановило, що перший випадок захворювання зафіксували 15 липня у працівника харчоблоку, наступні випадки захворювання почали реєструвати 16 та 17 липня серед дітей усіх загонів табору.

Під час обстеження харчоблоку фахівці виявили низку порушень санітарних норм. Зокрема, працівник медпункту допустив до роботи у харчоблоці співробітницю з ознаками захворювання на дисфункцію кишківника. Також у закладі прийняли на роботу працівників кухні без проходження медогляду.

За ініціативи Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області табір вирішили закрити з 18 липня.