Фото:

Анастасія Власова/hromadske

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко 30 липня затвердив рекомендації щодо організації навчання з 1 вересня. Ці рекомендації поширюються на всі заклади освіти: від шкіл до університетів. Коли треба носити маски, як працюватимуть їдальні та хто має за все відповідати — hromadske ознайомилося з рекомендаціями та коротко їх переповідає.

Кого і як пускатимуть у школи й університети?

Пускатимуть викладачів, учителів, студентів, учнів. Вони мають обов’язково бути в масці чи респіраторі. А батьків чи супроводжуючих осіб не пускатимуть. Виняток — якщо вони супроводжують дитину з інвалідністю.

Аби уникнути скупчення людей, керівник закладу освіти має скласти кілька маршрутів підходу до закладу. Іншими словами — пускати повинні через кілька входів. На вході перевірятимуть температуру: якщо вона вище 37,2 градуса, то заходити забороняють. Причому для учнів і студентів вимірювати температуру необов’язково.

А ще перед тим, як зайти до школи чи університету, треба буде обробити руки антисептиком.

ОНОВЛЕНО (31 липня, 10:58): Міністерство освіти і науки уточнило, що заклади вищої освіти, які відповідно до закону мають автономію, можуть самі вирішувати, коли і в якій формі розпочинати навчання. МОН рекомендує такі дати в разі сприятливої ситуації:

  • для першокурсників — у період із 1 по 15 вересня 2020 року;
  • для бакалаврів старше першого курсу — з 1 вересня 2020 року;
  • для магістрів першого року навчання — у період з 11 по 15 вересня 2020 року.

Тож якщо ви студент — стежте за інформацією на сайті свого вишу.

Маски обов’язкові?

Якщо коротко — так. Маску можна носити й саморобну. У клас чи аудиторію заходити обов’язково в масці. Під час занять маску можна буде знімати, але в коридорах носити треба.

Працівників закладів мають забезпечити масками — щоб їх можна було змінювати кожні 3 години. Одноразові маски потім мають збирати й утилізовувати.

А що з навчанням у класах? Там же багато дітей у тісному місці!

МОЗ рекомендує максимально уникати скупчення дітей в класах і коридорах. Як саме? Розвести час початку й кінця уроків для різних класів, організувати заняття в одному й тому ж класі (аудиторії), обмежити проведення масових заходів у закритих приміщеннях. А по можливості заняття в класах замінювати на уроки на свіжому повітрі.

Щоб учні й студенти орієнтувалися, як краще пересуватися для уникнення скупчень, на підлозі можуть нанести спеціальну розмітку.

Приміщення в закладах освіти мають регулярно провітрювати — не пізніш як через 10 хвилин після уроку. А після завершення навчання приміщення й поверхні (дверні ручки, перила, столи, місця для сидіння) будуть дезінфікувати.

Їдальні закриють через коронавірус?

Ні, не закриють. Але працювати вони зможуть лише з обмеженнями. По-перше, не як «шведські столи» (коли учень чи студент сам собі набирає обід) чи із самообслуговуванням — тобто страви видаватиме працівник їдальні. По-друге, місця в їдальні мають бути розташовані на відстані щонайменше 1,5 метра.

Усі працівники харчоблоку повинні мати маски й захисні рукавички — їх забезпечує сам заклад. Вони повинні ретельно дотримуватися правил гігієни: регулярно мити руки й змінювати маски та рукавички.

А що з розвезенням учнів автобусами?

Водії також мають бути з масками й рукавичками та антисептиками для рук. Якщо в них температура вище 37,2 градуса — їх не допускатимуть до роботи.

Салон автобуса перед і після розвезення дітей мають дезінфікувати. Вхід туди дозволятимуть лише в масці — і не більшій кількості дітей, ніж є місць для сидіння.

А хто за все це відповідає?

Якщо коротко — то керівник закладу освіти. На нього покладається вся відповідальність за виконання цих рекомендацій.

Поділитись: