М'ясоїди менш схильні до психологічних розладів, ніж вегани, але причини незрозумілі — вчені

Вегани й вегетаріанці більш схильні до депресії, тривожності та інших психологічних розладів, ніж м’ясоїди, йдеться в дослідженні групи американських учених. Однак на причинні зв’язки цієї залежності вони не вказали.

Результати дослідження оприлюднені в науковому виданні Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Науковці провели аналіз 18 попередніх досліджень, у яких вивчався зв’язок між споживанням м’яса й психологічним здоров’ям (а саме: депресією, тривожністю, свідомим завданням собі шкоди, сприйняттям стресу та якістю життя).

Ці дослідження охопили майже 150 тисяч м’ясоїдів і 8584 людей, що утримуються від споживання м’яса, які проживають в Європі, Азії, Північній Америці та Океанії.

З’ясувалося, що ті, хто утримувався від споживання м’яса, мав більшу схильність до депресії, тривожності й завдання собі шкоди, аніж ті, хто цього не робив. Менш чітким був зв’язок між споживанням м’яса і сприйняттям стресу та якістю життя.

Водночас автори застерегли від трактування цих результатів як причинно-наслідкового зв’язку: можна лише говорити про певну кореляцію.

Співавторка дослідження, професорка Університету Південної Індіани Урска Доберсек наводить кілька можливих пояснень результатів дослідження:

  • люди із психічними захворюваннями можуть змінювати свій раціон для самолікування;
  • веганські й вегетаріанські дієти можуть призводити до нестачі поживних речовин, які збільшують ризик психічних захворювань;
  • люди з харчовими розладами можуть користуватися веганством і вегетаріанством як «прикриттям» для прикриття своєї хвороби;
  • або ж люди, які вкрай чутливі до страждань тварин, можуть водночас стати вегетаріанцями і впасти в депресію або тривожність.

«Наше дослідження надає додаткові докази того, що, оскільки люди є всеїдними, нелогічно й, можливо, навіть шкідливо радити “споживання різноманітної їжі”, при цьому наводячи довгий перелік продуктів, споживання яких потрібно уникати (як-от м’ясо, яйця, цукор, сіль, жири, фруктові соки, холестерин тощо)», — стверджує вона.