Вчені у Фінляндії виростили каву у лабораторії. Кажуть, вона пахне і смакує, як звичайна кава

Кава, яку виростили у лабораторії
Кава, яку виростили у лабораторіїЦентр технічних досліджень Фінляндії

Науковці у Фінляндії у лабораторії виростили каву з рослинних клітин. Дослідники вважають, що таке виробництво матиме менший вплив на навколишнє середовище.

Про це повідомляє Центр технічних досліджень Фінляндії.

У світі зростає попит на каву, тож потрібно збільшувати площі, на яких ростуть кавові дерева. А це може призвести до вирубки інших лісів. Тому вчені вважають, що альтернативним способом може стати вирощування кави у лабораторії.

Фінські дослідники культивували рослинні клітини, помістивши їх у спеціальний розчин. Після цього вони отримали біомасу, яку висушили та обсмажили — вона стала схожа на кавову гущу.

За словами вчених, смак і запах створеної у лабораторії кави не відрізняється від звичайної. Також кажуть, що процес виготовлення можна змінювати у залежності від того, який смак напою хочеться отримати. Наприклад, можна додавати ароматизатори.

Коли таку каву можна спробувати?

Наразі уся кава з лабораторії є експериментальною їжею. У Європі таку продукцію спершу мають визнати їжею перед тим, як почати її продаж.

А у Сполучених Штатах дозвіл має видати Управління з продовольства і медикаментів США (FDA).

На думку дослідників, вони зможуть збільшити виробництво та отримати дозволи на продаж від регуляторів через чотири роки.