Прокуратура розслідує скарги на харчування школярів у Миколаєві: медіа показали, як кашу варили просто неба

Правоохоронці провели слідчі дії в закладах освіти та фірмі-постачальнику, що надавала послуги кейтерингу
Правоохоронці провели слідчі дії в закладах освіти та фірмі-постачальнику, що надавала послуги кейтерингуМиколаївська обласна прокуратура

У Миколаєві прокурори розпочали розслідування через скарги в медіа на приватну компанію, яка організовувала харчування школярів.

Про це повідомляють на сайті обласної прокуратури.

Там розповіли, що одразу після публікації в медіа, 8 грудня, внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу України.

Ця стаття стосується привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчиненого у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану.

А наступного дня за заявою голови Миколаївської ОВА слідчі зареєстрували відомості за ч. 1 ст. 325 Кримінального кодексу України — порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням. 

Далі обидва провадження об’єднали в одне. Суд задовольнив клопотання щодо проведення обшуків для перевірки якості продуктів, умов їхнього зберігання та приготування, а також законності використання бюджетних коштів, виділених на харчування дітей.

Що передувало?

Днями миколаївський портал «МикВісті» опублікував відео, на якому видно, як після запуску харчування за системою кейтерингу у школах їжу для учнів готували просто неба під дощем, заливаючи водою кашу та розмішуючи її перфоратором. Батьки школярів скаржилися, що 8 грудня діти не отримали сніданку, а їжу в частину шкіл привезли лише після обіду.

Міський голова Олександр Сєнкевич заявив, що обурений ситуацією. Він пояснив, що цього року уряд ухвалив рішення про безоплатне харчування для всіх учнів 1-11 класів у прифронтових громадах. Однак миколаївські школи виявилися не готові до такого навантаження.

Тож у грудні в понад двох десятках міських шкіл запустили тестовий формат кейтерингу, коли готові страви мають доставляти точно на час подачі. Постачальником стала приватна компанія.