Чи можна спробувати на смак голограму? Науковці впевнені, що можна і хочуть у майбутньому прикрашати ними їжу

Науковці з Бірмінгемського університету у Великій Британії та Університету Халіфи (ОАЕ) розробили метод друку наноструктурованих голограм на висушених плівках з кукурудзяного сиропу за допомогою лазера. У майбутньому ця технологія дозволить друкувати їстівні голограми та прикрашати ними їжу.

Про це йдеться у дослідженні науковців, яке опублікували на порталі ACS Publications.

Дослідники створили спеціальний розчин з кукурудзяного сиропу, ванілі й води, висушили його, а отримана плівка стала підкладкою для нанесення нетоксичного барвника чорного кольору.

Після цього науковці використовували метод прямого лазерного інтерференційного малюнка, щоб «витравити» більшу частину барвника та залишити опуклі нанорозмірні лінії ㅡ вони утворюють дифракційну решітку.

Таким чином, коли на неї потрапляє світло, вона перетворюється на райдужний візерунок, який змінює колір під різними кутами.

Їстівні голограми, які науковцям вдалося нанести на плівку з кукурудзяного сиропуKhalifa University

Науковцям вдалося контролювати навіть інтенсивність та діапазон кольорів, змінюючи відстань між рядками у решітці або вміст цукру в плівці кукурудзяного сиропу. Але поки що спробувати голографічну їжу не вийде ㅡ дослідники хочуть покращити метод та замінити синтетичний чорний барвник на харчовий.

У майбутньому автори дослідження хочуть, аби такі їстівні голограми додавали естетичної цінності харчовим продуктам.

Раніше науковці вже пробували відливати їстівні голограми на шоколаді. Та, хоч результат візуально вражав, технологія створення голографічного шоколаду була занадто складною: для кожної з них потрібна була своя форма і не всякий шоколад для цього підходив.