Гарячий чай підвищує ризик раку стравоходу — дослідження

Люди, які віддають перевагу гарячому чаю, мають підвищений ризик захворіти на рак стравоходу.

Про це йдеться в дослідженні вчених, які в період з 2004 до 2017 року спостерігали за понад 50 тисячами людей віком 40-75 років у іранській провінції Голестан. За цей час учені зафіксували 317 випадків раку стравоходу.

Згідно з висновками дослідників, ті люди, що пили за добу понад 700 мл чаю, температура якого перевищувала 60 градусів за Цельсієм, мали на 90% більший ризик отримати рак стравоходу, ніж ті, хто пив менше напою, а його температура була нижчою.

«Багато людей люблять пити чай, каву або інші гарячі напої. Однак, згідно з нашим звітом, вживання дуже гарячого чаю може збільшити ризик раку стравоходу, і тому бажано почекати, поки гарячі напої охолонуть, перш ніж пити», — наголошує доктор Фархад Ісламі з Американського онкологічного товариства, який очолював команду дослідників.

Зазначається, що це не перший звіт учених, який каже про зв’язок між гарячим чаєм та раком стравоходу, проте команда Ісламі стала першою, яка назвала конкретну температуру напою, що становить загрозу.

У роботі дослідників наголошується, що необхідне подальше вивчення цього питання, аби точно встановити, яким саме чином гарячий чай впливає на підвищення ризиків онкології.

Водночас Стівен Еванс, професор фармакоепідеміологіі Лондонської школи гігієни і тропічної медицини, вважає, що справа не в чаї, а саме у високій температурі, яка шкодить стравоходу.

За даними Міжнародного агентства з дослідження раку, рак стравоходу є восьмим найбільш поширеним видом раку. Щороку від нього у світі помирають близько 400 тисяч людей. Захворювання виникає через пошкодження стравоходу димом, алкоголем, кислотним рефлюксом та, ймовірно, гарячими напоями.

Як повідомлялося, у Великій Британії розробили ліки від раку, які ефективні у боротьбі з шістьма видами пухлин.