Що робити, якщо отруїлися несвіжою їжею в укритті? Поради від ЦГЗ
Під час перебування в укриттях продукти харчування не завжди можуть зберігатися у необхідних умовах. Також часто є проблеми з доступом до води, тому важливо вчасно виявити симптоми харчового отруєння.
Як це зробити і впоратися з ними, радять у Центрі громадського здоров’я при МОЗ.
Симптоми харчового отруєння можуть бути як легкими, так і дуже серйозними і з’явитися вже через кілька годин або через кілька днів. Це залежить від шкідливого патогену (мікроорганізму), який потрапив до організму разом із їжею.
Найбільш поширеними симптомами харчового отруєння є:
- біль у шлунку;
- спазми шлунка;
- нудота;
- блювання;
- діарея;
- підвищення температури.
Якщо у вас діарея або блювання, насамперед пийте багато рідини, щоб запобігти зневодненню.
Якщо у вас виникли серйозні симптоми — пронос із домішками крові, температура вище як 38,5°C, часте блювання, діарея понад 3 дні, ознаки зневоднення, зокрема незначне сечовипускання або його відсутність, висока сухість у роті та горлі або запаморочення під час вставання, — негайно зверніться по медичну допомогу.
Харчовому отруєнню простіше запобігти, аніж потім лікувати, тож ось 4 кроки для запобігання харчовому отруєнню.
- Часто мийте руки, посуд і поверхні, де готується їжа. Мийте руки та робочі поверхні до, під час і після приготування їжі. Мікроби можуть залишатися на ваших руках, посуді, обробних дошках і стільниці протягом тривалого часу.
- Не допускайте перехресного забруднення продуктів. Відокремлюйте сире м’ясо, птицю та яйця від готових до вживання продуктів. За можливості використовуйте окремі дошки та зберігайте сире м’ясо окремо від інших продуктів. Ретельно мийте посуд теплою водою з мийним засобом після обробки сирих продуктів харчування.
- Проводьте належну термічну обробку продуктів. Готуйте їжу до потрібної внутрішньої температури, аби знешкодити шкідливі бактерії. Воду також краще прокип’ятити, якщо є підозра на її можливе забруднення, або вживайте для пиття та приготування їжі воду в пляшках. Те саме стосується сирого молока: перед вживанням краще його перекип’ятити.
- Правильно зберігайте продукти харчування. Зберігайте продукти в холоді, у холодильнику температура має бути +4°C або нижче. У холодну пору року, коли надворі мороз, продукти можна зберігати у неопалюваному приміщенні, якщо немає холодильника.
Головне — не вживайте продукти, які швидко псуються та зберігалися без холодильника, після завершення терміну придатності або за найменшої підозри на те, що вони зіпсувалися!
- Поділитися: