У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні, бо там вважають борщ російською стравою

У Японії відмовилися від пропозиції відкрити заклад української кухні, у якому подаватимуть борщ, адже вважають цю страву російською. Погане ставлення до росіян, мовляв, не сприятиме популярності закладу.

Про це розповів шеф-кухар Євген Клопотенко.

Він каже, що вів перемовини про відкриття в Японії монозакладу — тобто закладу, у якому подаватимуть одну страву. У відповіді, яку він отримав, йому написали, що в Японії поширена думка, що борщ — це російська страва.

«Тому погане ставлення до росії не формує в японців хорошого враження про борщ», — йдеться у листі Клопотенку, у якому також додали, що інші страви з меню закладу, який пропонував відкрити український шеф-кухар, японцям не відомі.

Євген Клопотенко вважає це прикладом глибини російської пропаганди. За його словами, ця ситуація доводить, що «треба працювати ще завзятіше над популяризацією української думки та української кухні у світі».

Боротьба за борщ

У квітні 2021 року платформа Google Arts & Culture запустила спільний проєкт з Федеральним агентством рф із туризму «Раскуси россию», де, зокрема, склали перелік 10 найвідоміших російських страв. Туди ж включили й борщ, вказавши, що є декілька його різновидів, зокрема й український.

Тодішній міністр культури України Олександр Ткаченко наголосив, що борщ ㅡ етнічна українська страва, та зазначив, що російські автори «видають бажане за дійсне». Згодом назву переліку змінили на «10 страв, які вплинули на російську кухню».

У липні 2022 року культуру приготування українського борщу внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.