В Італії помер ресторатор, якого називають батьком десерту тірамісу

Ресторатор Адо Кампеол, якого в Італії називають батьком тірамісу, помер у місті Тревізо у віці 93 років.

Про це повідомляє ANSA.

Родина Кампеоля в 1939 році відкрила ресторан Alle Beccherie у Тревізо. Наприкінці Другої світової війни власником бізнесу став сам Адо. А через декілька років його дружина та шеф-кухар закладу створили десерт тірамісу.

Страву з печивом, просоченим кавою та маскарпоне, додали до меню Alle Beccherie у 1972 році. Родина Кампеол не запатентувала рецепт, тож упродовж років з'явилися різні варіації десерту. А у 1981 році у місцевому виданні Veneto вийшов матеріал про створення тірамісу в Alle Beccherie.

За словами співзасновника десерту шеф-кухаря Роберто Лінгуанотто, десерт з'явився випадково під час приготування ванільного морозива. Лінгуанотто додав трохи маскарпоне у миску з яйцями та цукром і помітив, що суміш має приємний смак. Тож сказав про це дружині ресторатора Альбі.

Згодом Лінгуанотто та Альба Кампеол вдосконалили десерт, додавши печиво, змочено в каві, та посипали його какао. Тоді страва отримала назву Tireme Sù, що перекладається як «підніми мене».

Наразі тірамісу є одним із найвідоміших десертів Італії, який відтворюють по всьому світу. Деякі варіанти десерту містять алкоголь, але сертифікований Італійською академією кухні рецепт безалкогольний, оскільки тірамісу можуть їсти діти.