Великий піст або сезон гастритів. Дієтолог радить, як голодувати розумно

15 березня починається Великий піст — найдовший та найбільш суворий у православних християн. Він триватиме до Великодня, який цьогоріч припадає на 2 травня. До цього, за релігійними звичаями, віряни східного християнства мають практикувати духовне та фізичне утримання.
Але часто до посту долучаються й нерелігійні люди, які завдяки голодуванню хочуть оздоровитися чи схуднути до літа. Як робити це правильно — радить лікарка-дієтологиня та гастроентерологиня Марта Лісевич.
Поступово входити та виходити з посту
Весна — це сезон гастроентерологічних розладів, каже Марта Лісевич. Через різкі зміни раціону в людей загострюються хронічні захворювання, наприклад, гастрит і панкреатит, а в лікарів з’являється дуже багато роботи. Тому в піст треба і входити, і виходити поступово.
Великому посту передує Масляна або ж запусти (останні дні перед постами, протягом яких готують багато страв), а після нього віряни святкують Воскресіння Христа за великоднім столом. Але наїдатися перед голодуванням або ж різко навантажувати організм важкою їжею після посту — не є корисно.
Постування має починатися поволі. Спочатку Лісевич радить виключати важкий білок — червоне м’ясо (яловичину, свинину, баранину), — продукти, які містять цукор, і трансжири (магазинну випічку). Після посту, якщо ви відмовлялися від усіх білків, варто починати з яєць, молочних продуктів або молодих білих сирів — моцарели та сулугуні.
Перейти на рослинні білки та овочі
Тим, хто дотримується посту, Лісевич пропонує такий денний раціон: на сніданок бобові — сочевиця чи хумус, — а також овочеве соте; на обід — гречка з грибами чи тофу з овочевою нарізкою; на вечерю до овочів, бажано в термообробці, додаємо корисні жири — оливкову олію, насіння кунжуту, льон, авокадо, які достатньо поживні.
«Від овочів ніколи не відмовляємося, — каже Лісевич. — Зараз це можуть бути заморожені сезонні овочі або квашені — наприклад, капуста, бажано домашня».
Не виключати рибу
Ті, хто дотримується строгого посту, виключають із раціону й рибу з морепродуктами. Однак Лісевич радить усе ж залишати рибу як хороше джерело легкого білка.
Не їсти нон-стоп
Для здорової людини вистачає трьох уживань їжі на день, каже Лісевич. Між ними можна робити 1-2 додаткових перекуси, але ми не повинні їсти нон-стоп.
Якщо між вживаннями їжі виникає відчуття голоду, то найбезпечніший перекус — це горіхи. Наприклад, грецькі — вони добре насичують і притлумлюють апетит.
Не зловживати сухофруктами
Люди, які не мають достатньої кількості білка в раціоні, починають зловживати швидкими вуглеводами — випічкою та сухофруктами. Однак сухофрукти не є повноцінною заміною фруктів, адже після висушування в них залишається чиста фруктоза.
Денна норма кураги чи чорносливу для здорових людей (без порушень вуглеводного обміну, без цукрового діабету) — по 3-4 штуки, каже Лісевич. Якщо, наприклад, апельсин ми можемо з’їсти цілим (орієнтовно це 300 грамів), то дозування сухофруктів має бути майже в 10 разів меншим.
Не відмовлятися від хліба
«Хліб демонізують, але в раціоні здорової людини він може бути, — каже Лісевич. — Головне — дивитися на склад. В ідеалі хліб має бути бездріжджовим і цільнозерновим».
Водночас якщо мета вашого постування — схуднення, то цей продукт вам не підходить.
Найбезпечніше солодке — чорний шоколад
Тут усе просто — тішити себе солодким можна, але бажано, щоб це був чорний шоколад.
- Поділитися: