Ви з тих, хто відчуває нестерпний зубний біль, коли їсть морозиво? Тепер ми знаємо причину і як цьому можна зарадити

Ви з тих, хто відчуває нестерпний зубний біль, коли їсть морозиво? Тепер ми знаємо причину і як цьому можна зарадити
Ben Vilarosa/Unsplash

Зубний біль, який виникає після вживання в їжу чогось холодного, може бути пов’язаний із невідомими раніше властивостями одонтобластів. Це клітини, з яких складається дентин — тканина зуба, розташована одразу під емаллю.

Як встановила група науковців із Бразилії, Німеччини та США, одонтобласти в деяких людей здатні відчувати холод. Це відкриття допоможе у створенні нових препаратів для догляду за ротовою порожниною — зокрема й жуйок, переконані автори дослідження.

Раніше було відомо, що біль у зубах може викликати дірка, що сягає пульпи (м’якої тканини всередині зуба, сполученої з кровоносними судинами й нервами). Але зубний біль може виникати й у людей похилого віку.

Чутливими до холоду можуть стати й пацієнти, які проходять хіміотерапію на основі платиновмісних препаратів. І болі в зубах інколи змушують людей припинити лікування раку, говорить співавтор дослідження Йоген Ленерц із Масачусетської багатопрофільної лікарні.

Водночас зубний біль вивчати доволі важко. Його тканини, передусім дентин (який відповідає за форму зуба), тверді, а вивчити больові сигнали можна, лише викликавши біль безпосередньо в ротовій порожнині людини — тобто їй довелося б різати зуб.

Тому дослідження зубного болю проводять на мишах, у яких маніпуляції над зубами роблять, поки тварини перебувають у стані анестезії. Їхню реакцію на біль досліджують через поведінку: приміром, миші із зубним болем п’ють більше підсолодженої води.

Як з’ясував Ленерц із колегами, причиною чутливості зубів до холодного є білок, закодований у раніше відкритому гені TRCP5. Цей ген є в нервових клітинах різних частин тіла і, як було показано раніше, є медіатором больового сигналу, викликаного холодом.

Зокрема, білок TRCP5 впливає й на клітини дентину одонтобласти, роблячи їх чутливими до холоду. Таким чином, людина відчуватиме біль у зубах, якщо дентин із тих чи інших причин позбавляється природного захисту — емалі.

І хоча це звучить логічно, саме зв’язок болю з білком TRCP5 дозволив науковцям знайти, як саме можна подолати чутливість зубів до холоду — за допомогою гвоздичної олії, яку й раніше використовували з цією метою.

Хімічна сполука евгенол, яка міститься в олії з гвоздики, виявилася дієвою в блокуванні діяльності TRCP5. Її Ленерц із колегами пропонують додавати, приміром, у жувальну гумку для людей із чутливими зубами. Але випробовувати самолікування категорично не радять.

Дослідження було оприлюднене 26 березня у виданні Science Advances.