Науковці змогли виростити зі свинячого жиру кістку нижньої щелепи. Кажуть: так можна створювати і людські кістки

Просто прикольна картинка черепа зі щелепою в різних положеннях
Просто прикольна картинка черепа зі щелепою в різних положенняхNeedpix

Групі дослідників із Колумбійського університету Нью—Йорка вдалося виростити нижньощелепну кістку зі стовбурових клітин, здобутих зі свинячого жиру. Автори кажуть, що так само зможуть відтворити нижню щелепу людей — одну з найскладніших кісток людського скелета — і протягом наступних років проведуть випробування на людях.

Про це йдеться в науковому дослідженні у виданні Science Translational Medicine.

Нижня щелепа — єдина рухома кістка черепа — відіграє важливу роль у нашому житті. Завдяки нижньощелепно-скроневому суглобу ми можемо розмовляти й пережовувати їжу. Водночас нижню щелепу майже неможливо замінити: вона є дуже складною за будовою кісткою, а ще має витримувати значний тиск.

Операцій із заміни нижньощелепної кістки можуть потребувати люди із вродженими вадами або ті, хто пошкодив щелепу внаслідок травм. Можна взяти кістку з іншої частини тіла, але ті часто не мають відповідної форми. Можна використати металеві протези — але, по-перше, часто вони викликають алергічну реакцію, а по-друге, не враховують ріст решти кісток.

Стовбурові клітини людського ембріонаWikimedia Commons

Група американських дослідників звернула увагу на один зі способів відтворення кісток — їхнє вирощування зі стовбурових клітин. На це їх наштовхнула публікація десятирічної давнини, в якій описувався процес вирощування кісточки нижньощелепно-скроневого суглоба зі стовбурових клітин, отриманих із людського жиру.

Своє дослідження науковці вирішили відтворити на свинях, чия щелепа за будовою подібна до людської. Стовбурові клітини вони отримали зі свинячого жиру, а за «риштовання» щелепи взяли коров’ячі кістки. Із частини клітин вони виростили кістку, а із частини — хрящові клітини, необхідні для суглоба, що з’єднує щелепу з вилицями.

Вирощені щелепи дослідники пересадили піддослідним свиням — тварини нормально ними користувалися майже одразу після пересадки. Через шість місяців свиней приспали й перевірили, наскільки пересаджені щелепи в них прижилися. З’ясувалося, що «риштовання» з коров’ячих кісток розсмокталося, лишивши по собі вирощену щелепу.

Тепер автори дослідження готуються до проведення випробувань на людях. У них візьмуть участь шість пацієнтів із відкритим прикусом. За допомогою вирощених зі стовбурових клітин кісток їхні щелепи видовжать, аби прибрати вроджений дефект прикусу.