У Києві виявили 10 випадків кишкової інфекції. Ймовірна причина — неякісна їжа в закладі харчування
У столиці протягом 17—18 липня виявили випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію в 10 жителів міста.
Про це повідомив Київський міський центр контролю та профілактики хвороб.
Там припускають, що ймовірною причиною хвороби є неякісна їжа, яку люди вживали 15-17 липня в закладі громадського харчування Подільського району Києва.
Наразі хворі перебувають на лікуванні в медичних закладах Києва. Медики та фахівці проводять необхідні бактеріологічні обстеження на кишкову групу інфекцій. Розпочато епідеміологічне розслідування.
Як харчуватися безпечно?
Київський міський центр контролю та профілактики хвороб порадив дотримуватися 5 кроків:
Підтримувати чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте й продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
- захищайте кухню й продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Відокремлювати сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сире м’ясо й морепродукти від інших харчових продуктів;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами й обробними дошками;
- зберігайте продукти в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими та готовими продуктами.
Ретельно готувати їжу:
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °C;
- сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
- ретельно підігрівайте приготовану їжу.
Зберігати їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
- зберігайте приготовані страви гарячими (60 °C) аж до подавання до столу;
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
Використовувати безпечну воду та свіжі продукти:
- використовуйте чисту або очищену воду;
- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності;
- не купуйте продукти на стихійних ринках.
У разі появи перших симптомів гострих кишкових захворювань обов'язково зверніться до лікаря.
- Поділитися: