У Києві виявили 10 випадків кишкової інфекції. Ймовірна причина — неякісна їжа в закладі харчування

У столиці протягом 17—18 липня виявили випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію в 10 жителів міста.

Про це повідомив Київський міський центр контролю та профілактики хвороб.

Там припускають, що ймовірною причиною хвороби є неякісна їжа, яку люди вживали 15-17 липня в закладі громадського харчування Подільського району Києва.

Наразі хворі перебувають на лікуванні в медичних закладах Києва. Медики та фахівці проводять необхідні бактеріологічні обстеження на кишкову групу інфекцій. Розпочато епідеміологічне розслідування.

Як харчуватися безпечно?

Київський міський центр контролю та профілактики хвороб порадив дотримуватися 5 кроків:

Підтримувати чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте й продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  • захищайте кухню й продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлювати сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м’ясо й морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами й обробними дошками;
  • зберігайте продукти в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими та готовими продуктами.

Ретельно готувати їжу:

  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °C;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.

Зберігати їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °C) аж до подавання до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

Використовувати безпечну воду та свіжі продукти:

  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності;
  • не купуйте продукти на стихійних ринках.

У разі появи перших симптомів гострих кишкових захворювань обов'язково зверніться до лікаря.