Іспанські вчені з університету Наварра виявили залежність між частотою вживання фастфуду і пришвидшеним старінням організму на клітинному рівні.

Про це пише Science Alert, посилаючись на дослідження, про яке вчені розповіли на конференції щодо проблем ожиріння.

Під фастфудом вчені мають на увазі ультраперероблену їжу — це продукти промислового виробництва, які складаються з олії, жирів, сухарів, крохмалю і білків та майже не містять цільних або натуральних продуктів. Вони часто мають у своєму складі ароматизатори, барвники, емульгатори, консерванти й інші добавки.

Закономірності вдалося виявити, спостерігаючи за ДНК 886-ти волонтерів, яким понад 55 років. У 2008 році їм зробили аналізи, а потім кожні два роки піддослідні звітували вченим про свій раціон.

Виявилося, що у тих, хто більше інших захоплювався фастфудом, швидше скорочувалася довжина теломерів — частин хромосом, які є маркерами біологічного старіння на клітковому рівні. В міру того, як ми старіємо, наші теломери природнім шляхом вкорочуються, оскільки кожен раз після поділу клітин, частина теломера втрачається.

Піддослідні розділилися на 4 групи: менш як дві порції шкідливої їжі в день, 2 – 2,5 порції, 2,5 – 3 порції та понад 3 порції. Чим менше людина їла шкідливої їжі, тим повільніше у неї скорочувалися теломери.

Однак, самі ж автори дослідження попереджають, що не зважаючи на сильну кореляцію, такий зв'язок між теломерами і фастфудом наразі залишається спекулятивним.

Попередні дослідження

Більш ранні дослідження показали, що може існувати зв’язок між старінням людини і напоями, що місять цукор, обробленим м’ясом і іншими продуктами, які мають насичені жири. Але результати досліджень були непереконливі. 

Поділитись: