Ризик померти від коронавірусу зростає на майже 50%, якщо у вас ожиріння
Ожиріння на 48% збільшує ризик смерті людини від коронавірусної хвороби і на 74% — виникнення ускладнень аж до необхідності реанімації. Такого висновку дійшли вчені зі США й Саудівської Аравії в дослідженні, замовленому Світовим банком.
Про вплив ожиріння на людей із COVID-19 йдеться в публікації в науковому виданні Obesity Reviews.
Люди з ожирінням часто мають хвороби, які можуть вплинути на складність протікання в них коронавірусного захворювання — серцеву недостатність, діабет другого типу тощо. Ожиріння може призводити до змін обміну речовин, ускладнюючи боротьбу організму з інфекцією.
Американський дослідник Баррі Попкін із колегами використали метод метааналізу — тобто аналіз сукупності інших досліджень щодо взаємозв’язку ожиріння й коронавірусної хвороби. У вибірку увійшли дані з Італії, Франції, США, Великої Британії, Китаю та інших країн.
Як з’ясувалося, люди з ожирінням, які мають коронавірус, на 113% імовірніше будуть ушпиталені, на 74% імовірніше потраплять із ускладненнями в реанімацію і на 48% імовірніше помирають від COVID-19.
За словами Попкіна, результати дослідження його «шокували». Адже вони означають, що люди з ожирінням у півтора раза частіше помирають від COVID-19. А ще — що вакцина від коронавірусу може бути менш дієвою для людей із надмірною зайвою вагою.
Через карантин, уведений у зв’язку з коронавірусом, люди можуть ще більше набрати вагу: менше ходять узагалі й до крамниць зокрема, віддаючи перевагу замовленню напівфабрикатів або фастфуду. Це збільшує ризик ожиріння — а отже, і ускладнень коронавірусної хвороби.
Що мається на увазі під ожирінням?
Загальноприйнята оцінка ожиріння — відповідно до індексу маси тіла (ІМТ). Цей показник розраховується шляхом ділення маси тіла (у кілограмах) на квадрат росту (у метрах квадратних). Наприклад, індекс маси тіла для людини, яка важить 65 кг при зрості 170 см, складає 65 / 1,7×1,7 = 22,5. Якщо індекс маси тіла більший за 30, це може свідчити про ознаки ожиріння.
Через ІМТ ожиріння визначають наразі у міжнародних організаціях та в більшості країн світу. Втім у Канаді лікарі, приміром, видали оновлені клінічні рекомендації щодо діагностики та лікування ожиріння в дорослих людей. Головна зміна полягає в тому, що тепер ожиріння визначатимуть за загальним станом здоров’я людини, а не лише її зайвою вагою.
Ожиріння — це проблема?
Так. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), із 1975 року кількість людей із ожирінням зросла майже втричі. У 2016 році 13% людей віком від 18 років мали ожиріння. В Україні ожиріння має, за оцінками, кожен четвертий мешканець, а серед працездатного населення його виявляють у майже 30% випадків.
Дослідження показують, що ожиріння на 180% збільшує ризик раку підшлункової залози, збільшує ризик раку прямої кишки, часто призводить до депресії, а депресивний чи тривожний розлади призводять до переїдання та ожиріння. Крім того, від надмірної зайвої ваги зростає ризик апное (зупинки дихання уві сні), діабету другого типу, атеросклерозу та інших серцево-судинних хвороб та порушення роботи нирок.
- Поділитися: